
ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ Πρόκειται για το πιο φημισμένο και εντυπωσιακό φαράγγι της Ελλάδας! Η Χαράδρα του Βίκου βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, ο οποίος εντάχθηκε το 2010 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του παγκοσμίως έχει επίσης κερδίσει μια θέση στο βιβλίο Guinness!

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ
Στα 2.050 μέτρα βρίσκεται η Δρακόλιμνη, μια μοναδικής ομορφιάς αλπική λίμνη. Το βάθος της φτάνει τα 9 μέτρα ενώ στα νερά της ζουν εντυπωσιακοί αμφίβιοι αλπικοί τρίτωνες, τους οποίους οι ντόπιοι συνήθιζαν να ονομάζουν «δρακάκια».
Από τη βόρεια πλευρά της λίμνης έχουμε εξαιρετική θέα προς τον ορεινό όγκο του Σμόλικα και την κοιλάδα του Αώου ποταμού, ενώ από την ανατολική έχουμε θαυμάσια θέα προς την βορειοδυτική πλευρά της Γκαμήλας.

ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΡΗ
Νούτσου, βρίσκεται κοντά στους Κήπους Ζαγορίου. Κατασκευάστηκε το 1750, είναι μονότοξο και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Κοντά στο γεφύρι υπάρχει μια σπηλιά για την οποία λέγεται ότι αποτέλεσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη.

ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ
Η περίφημη “σκάλα” ενώνει τα χωριά Βραδέτο και Καπέσοβο και αποτελεί έναν πραγματικό ύμνο στους ντόπιους τεχνίτες της πέτρας. Έως το 1974 αποτελούσε μάλιστα τη μοναδική σύνδεση των χωριών αυτών με τον υπόλοιπο κόσμο!
20 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η αποπεράτωση αυτού του εξαιρετικού έργου. Ενώ σχεδιάστηκε με τρείς ζώνες “κυκλοφορίας”, δύο για ανθρώπους και μια για ζώα. Τα 1.100 λιθόστρωτα σκαλοπάτια της σκάλας του Βραδέτου καλύπτουν ομαλά μια υψομετρική διαφορά 250 μέτρων!

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Οι λεγόμενες κολυμπήθρες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές.

ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ Ή ΤΟΥ ΠΛΑΚΙΔΑ
Το Καλογερικό ή γεφύρι του Πλακίδα βρίσκεται στο Ζαγόρι, κοντά στο χωριό Κήποι (Μπάγια). Γεφυρώνει το Βικάκι, αμέσως μετά την σμίξη του με το Μπαγιώτικο ρέμα.Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων, ενώ στα πλάγια αντί για στηθαίο φέρει αραιές αρκάδες.Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.

ΒΟΙΔΟΜΑΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Βοϊδομάτης (γνωστό και ως “ποτάμι του Βίκου”) είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (= νερό) και mati (= πηγή), και όχι από την καθιερωμένη παρετυμολογία βόιδι δηλ. βόδι και μάτι (μάτι του βοδιού)[

ΜΟΝΗ ΡΟΓΚΟΒΟΥ
Η μονή βρίσκεται μεταξύ των χωριών Τσεπέλοβο και Καπέσοβο. Η λέξη «Ρογκοβό» είναι σέρβικη λέξη και σημαίνει απότομος τόπος. Το καθολικό, αφιερωμένο στο Γενέσιο του Ιωάννη του Προδρόμου, ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρίπλευρους πλάγιους τοίχους. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος. Οι τοιχογραφίες στον κυρίως ναός είναι έργο των Καπεσοβιτών ζωγράφων και χρονολογούνται στα 1765. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε αργότερα το 1844 από τους δολιανίτες ζωγράφους . Αξιόλογη είναι η δεσποτική εικόνα του Προδρόμου, έργο του ζωγράφου Ιωάννη. Ο χώρος περιβάλλεται από ψηλό περίβολο. Σήμερα εκτός του καθολικού σώζονται δύο κτηριακά συγκροτήματα με κελιά και βοηθητικούς χώρους.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ ΗΛΙΟΧΩΡΙ
Οι καταρράκτες στην τοποθεσία «Μπάλτα ντι Στρίγκα» βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το χωριό Ηλιοχώρι. Πρόκειται για τρεις καταρράκτες στη σειρά, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα. Ανάμεσα τους και μέσα στους βράχους, σχηματίζονται πισίνες (οβίρες) που δημιουργούνται από τα ορμητικά και παγωμένα νερά του «Κρυοπόταμου».

ΒΙΚΑΚΙ
Το γεφυράκι αυτό εντυπωσιάζει με την επιλογή της θέσης του αλλά και την τολμηρή κατασκευή του. Βρίσκεται στα νότια του Τσεπέλοβου στην θέση Καδί ή Στόμιο και γεφυρώνει το στενότερο σημείο του φαραγγιού “Βικάκι Μέσω του γεφυριού γίνονταν οι μετακινήσεις από το Τσεπέλοβο προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Οι κάτοικοι της περιοχής το ονόμασαν “Παλιογέφυρο” όταν σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν λόγω της κατασκευής του νέου γεφυριού (του Χάτσιου) σε κοντινή απόσταση. Έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.Είναι μονότοξο με αραιά τοποθετημένους κοντούς, διακοσμητικούς αρκάδες.

ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟΣ
Ο Γυφτόκαμπος είναι ορεινή τοποθεσία της Τύμφης σε υψόμετρο 1100-1200 . Αν και ακατοίκητος, είναι γνωστός για τη Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοικτό λαογραφικό μουσείο.